رازهای مراقبت از ظروف چوبی

رازهای مراقبت از ظروف چوبی

رازهای مراقبت از ظروف چوبی

نگهداری ظروف چوبی

جذابیت و زیبایی که ظروف چوبی دارند را در کمتر ظرفی می‌توان پیدا کرد. القای حس طبیعی بودن و تازگی و بوی خوشایند چوب هم حس لذت بخشی را به ما می‌دهد. برای همین است که ظروف چوبی از گذشته تا به امروز و قطعا در آینده هم طرفداران زیادی دارد و در صدر محبوب‌ترین‌ها و پرفروش‌ترین‌هاست، بنابراین باید نکاتی را در مورد نگهداری ظروف چوبی بدانیم.

ظروف چوبی با روش‌های مختلف مانند خراطی با دست و دستگاه‌های خودکار پیشرفته تولید شده و پس از طی مراحلی نسبتا سخت به مرحله استفاده برای مصرف کننده می‌رسد. این می‌تواند دلیلی برای بیشتر بودن قیمت این ظروف نسبت به سایر ظروف باشد. البته که قیمت چوب هم بسیار تأثیرگذار است.

ضرب المثل هر که طاووس خواهد جور هندوستان کشد در مورد ظروف چوبی صدق می‌کند. زیبایی، ظرافت، بافت منحصر به فرد و بوی خوشایند چوب نیاز به مراقبت و رعایت نکاتی دارد تا کیفیت و زیبایی آن تا مدت طولانی حفظ شود. با ما همراه باشید و رازهای نگهداری از ظروف چوبی را از دست ندهید.

ظروف چوبی را هرگز در ماشین ظرفشویی قرار ندهید

یکی از نکات مهمی که حتماً باید به آن توجه داشته باشید، این است که برای شستشوی ظروف چوبی از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید . درجه حرارت بالا و همچنین بخار آب موجود در ماشین ظرفشویی ، می تواند موجب آسیب رساندن به ظروف شما شود .

برخی از افراد تصور می‌کنند که می‌توانند ظروف چوبی را ، به همراه سایر ظروف در داخل ماشین ظرفشویی قرار دهند، اما این حرکت اشتباهی است که تکرار آن، می تواند موجب از بین رفتن ظروف شما شود .

به طور کلی اگر وسایل چوبی به مدت زیادی در معرض آب و حرارت قرار گیرند ، کیفیت و کارایی خود را به میزان زیادی از دست می دهند . به همین دلیل حتما سعی کنید که ظروف‌چوبی خود را به صورت دستی بشویید .

قراردادن ظروف چوبی در ماشین ظرفشویی
قراردادن ظروف چوبی در ماشین ظرفشویی

هرگز تلاش نکنید تا ظروف چوبی خود را با ماشین ظرفشویی تمیز کنید. چراکه گرما، مواد شوینده، فشار آب، همه دشمنان سرسخت چوب هستند و باعث ترک خوردن آن می شوند، که در نهایت منجر به از بین رفتن آنها می شود.

ظرف چوبی را در ماکروویو قرار ندهید

با اینکه ظروف چوبی قابلیت قرار گرفتن در ماکروویو را دارند و از این نظر مشکلی برای ماکروویو هم پیش نمی‌آید ولی حرارت زیاد ماکروویو رطوبت طبیعی چوب را هم از بین می‌برد و در ادامه باعث شکستگی و ترک آن می‌شود.

هر نوع چوبی برای هر نوع خوراک مناسب نیست

هر نوع چوبی برای هر نوع خوراک مناسب نیست
هر نوع چوبی برای هر نوع خوراک مناسب نیست

ظروف چوبی با چوب‌های مختلف و با کیفیت‌ها و ویژگی‌های مختلف تولید می‌شوند بنابراین هر کدام خاصیت خود را دارند. به طور کلی نباید غذاهای خیلی داغ را در ظروف چوبی سرو کرد. این کار مثل دو مورد قبلی بافت اولیه چوب را تحت تأثیر قرار می‌دهد. برای سرو نوشیندنی یا غذاهایی مانند خورشت و… داخل ظرف چوبی هم باید نوع چوب به کار رفته در ظرف و مقاومت آن در برابر رطوبت را در نظر گرفت.

نحوه شستشوی ظروف چوبی

یکی از وسایلی که می‌تواند موجب آسیب رساندن به ظروف‌چوبی شود ، استفاده از اسکاچ و سیم ظرفشویی برای شستشوی ظروف میباشد . همچنین استفاده از پارچه های زمخت می ‌تواند باعث آسیب رسیدن به ظروف چوبی شما شود، استفاده از این وسایل باعث می شود که سطح صاف و صیقلی چوب از بین برود .هرگز از سفیدکننده‌ها و وایتکس برای شستشوی این نوع ظروف استفاده نکنید.

ظروف چوبی خیس را در کابینت یا فضای بسته بر روی یکدیگر قرار ندهید چرا که ممکن است بر روی هم خط و خش بیاندازند.

شستشوی ظروف چوبی
شستشوی ظروف چوبی

این موضوع علاوه بر اینکه کارایی ظروف و وسایل شما را کاهش می دهد ، می تواند موجب نفوذ آب به داخل چوب شود . همچنین با از بین رفتن سطح صاف چوب ، زیبایی ظاهری محصول نیز کاهش پیدا می‌کند . برای این منظور می توانید از انواع ابر و اسفنج های نرم استفاده کنید . همچنین می توانید از پارچه های لطیف مانند مخمل ، برای تمیز کردن ظروف چوبی استفاده کنید .

در صورت زبر شدن سطح ظروف چوبی شما ، می توانید با استفاده از سمباده های مخصوص و ریز آنها را ترمیم کنید، اما توجه داشته باشید که این کار را با دقت انجام دهید، همچنین بعد از اتمام کار سطح ظروف را دوباره روغن کاری کنید .

نحوه خشک کردن ظروف چوبی

پس از اینکه شستشوی ظروف به پایان رسید و آن‌ها را خشک کردید، آن‌ها را به حال خود رها نکنید و در معرض هوای آزاد قرار درهید تا تمام و کمال خشک شوند. این عمب سبب می‌شود تا مقدار آبی که داخل شیارهای چوب باقی مانده است نیز تبخیر شوند، زیرا باقی ماندن آب در شیارها و ترکهای ریز چوب باعث تبله (باد کردن سطح چوب) شدن آن می‌شود.

تخته‌های برش و قاشق‌های چوبی می‌توانند در نهایت با خشک شدن یا قرار گرفتن در معرض تغییرات شدید دما آسیب ببینند. آنها را دور بیندازید چرا که ممکن است غذا در شکاف آنها گیر کند. پس به خاطر داشته باشید آنها را در فضای مناسبی خشک کنید.

خشک کردن ظروف چوبی
خشک کردن ظروف چوبی

پاک کردن ظروف با استفاده از دستمال ، می تواند روغن های موجود بر سطح ظروف را از بین ببرد . همچنین امکان وجود دارد که تمام سطح ظروف خشک نشود . باقی ماندن رطوبت بر روی سطح ظروف چوبی ، می تواند موجب به وجود آمدن انواع باکتری و قارچ شود .

نکته: بعد از صرف غذا گاهی وسوسه انگیز است که بگذارید ظروف چوبی مدت طولانی خیس بخورند. این کار برای ظروف چوبی توصیه نمیشود و باعث ترک خوردگی ظروف شده و اجازه می دهد ذرات غذا به ترک های ریز نفوذ کنند.

ظروف چوبی را داخل آب رها نکنید که خیس بخورند

حتما برای شما هم پیش آمده که ظرف‌ها را برای تمیزی بیشتر و راحتی کار خودمان، آن‌ها را داخل آب قرار می‌دهیم تا به اصطلاح خودمان خیس بخورند که بیشتر تمیز شوند.

این کار ممکن است برای دیگر ظروف کارآمد باشد اما برای ظروف چوبی نه تنها کارآمد نیست بلکه باعث نابودی آن‌ها نیز می‌شود.

پس از استفاده از ظرف چوبی، آن را سریع بشویید و اجازه ندهید مواد غذایی به مدت طولانی در آنها بماند، در صورتیکه غذا یا خوراکی و مانده آن چندین ساعت در ظرف چوبی باقی بماند علاوه بر اینکه شستشوی آن را سخت می‌کند و روی کیفیت ظروف تاثیر می گذارد و باعث می‌شود رنگ و بوی خوراک به صورت دائمی روی ظرف باقی بماند.

اگر ظروف شما کثیف شده و یا خوراکی به آن چسبیده است، بهتر است آنها را در آب نگذارید و صبر کنید تا لکه‌ها و ذرات غذایی از روی آنها جدا شوند. این روش بافت ظروف را حفظ می‌کند، بنابراین اجازه ندهید ظروف برای چند ساعت در آب قرار بگیرند، زیرا ممکن است روز بعد ترک‌ها و شکاف‌هایی روی آنها ایجاد شود! بهترین راه این است که سریعاً ظروف خود را شستشو دهید تا به مشکلات جدی تبدیل نشوند.

به صورت مداوم و دوره ای ظروف را روغن کاری کنید

همانطور که روغن در دستگاه‌ها و ماشین باعث نرم شدن اجزای آنها و کارکرد بهتر می‌شود وجود آن در ظرف چوبی هم باعث نرم‌تر شدن بافت چوب و زنده نگه داشتن آن می‌شود. این کار به طور مستقیم در عمر و دوام چوب و جلوگیری از ترک برداشتن آن تأثیر می‌گذارد. علاوه بر آن ظاهر آن را جلا می‌بخشد و رنگ بیرونی آن را به شدت زیباتر می‌کند.

برای حفظ درخشندگی و زیبایی ظروف چوبی خود بهتر است آن‌ها را به صورت دوره‌ای با روغن ظروف چوبی روغن کاری کنید. شرکت همل با بهره‌گیری از جدیدترین فناوری‌ها موفق به تولید این روغن با فرمولاسیون طبیعی و گواهی سلامت مواد غذایی شده است. این روغن علاوه بر حفظ چوب از نفوذ آب و رطوبت جلوگیری می‌کند و مقاوم در برابر تابش نور خورشید و حشرات موزی است.

 

روغن را به صورت یکنواخت بر روی سطح ظروف بمالید ، سپس یک یا دو ساعت اجازه بدهید تا در همان شرایط باقی بماند . سپس با استفاده از یک دستمال تمیز روغن های اضافی را پاک کنید .

در صورت نداشتن روغن همل می توانید روغن زیتون، روغن مایع خوراکی و یا روغن نارگیل، جهت روغن کاری ظروف استفاده کنید، اما حتما باید از روغن بدون بو استفاده کنید.دلیل استفاده از روغن های بدون بو برای روغن کاری این است که این محصولات چوبی، به دلیل دارا بودن بافت زنده و آوند، بوی روغن به خود گرفته و زمان “استفاده از ظروف چوبی برای سرو غذا“، بوی بدی درون آن باقی خواهد ماند.

نحوه از بین بردن لکه ها:

مواد غذایی که معمولا رنگ خود را روی ظروف به جا می‌گذارند، مثل انواع توت‌، و یا حتی پرتغال و … به مرور زمان روی ظروف باعث ایجاد لکه می‌شوند. راه اول برای از بین بردن آن‌ها این است که بلافاصله پس از استفاده لکه‌ها را با استفاده از آب ولرم و کمی مایع دستشویی پاک کنید.

گاهی این لکه‌ها قدیمی هستند، اما هیچ جای نگرانی نیست زیرا به کمک این روش می‌توانید این لکه‌ها را از بین ببرید; برای از بین بردن باکتری‌های احتمالی ظرفای چوبی می‌تونید از ترکیب سرکه و آب به نسبت 1 به 5 استفاده کنید؛ به صورتی که محلول برای زمان کوتاه مثلا 3 الی 5 دقیقه روی ظرف بمونه تا اثر مطلوبی داشته باشه و باکتری ها و آلودگی ها هم به راحتی پاک بشن. یه ترکیب جالب دیگه لیمو و نمکه؛ می تونید لیمو رو از وسط نصف کنید یه مقدار نمک روی لیمو بپاشید و با این ترکیب جذاب سطح ظرفتون رو ضد عفونی کنید.

اگر به مرور لکه یا ناهمواری در آنها مشاهده کردید، کافی است از یک تکه کاغذ سنباده استفاده کنید و بعد از سنباده کاری،سطح آنها را روغن کاری کنید.

طرز استفاده روغن کاری ظروف چوبی

چگونه؟ در ابتدا با دستمال ظرف را گردگیری کنید و سطوح آن را از غبار و کثیفی تمیز کنید. بعد از آن نوبت به روغن کاری می‌رسد. برای این کار دستمال نرم، یک تکه ابر یا پنبه را به مقداری روغن آغشته کنید. سپس آن را سرتاسر سطوح ظرف خود بمالید. سعی کنید تمام نقاط ظرف به روغن آغشته شود ولی نیازی به وسواس نیست.

بعد از اینکه کارتان تمام شد ظرف را حدود 1-2 روز به حال خود رها کنید و اجازه دهید روغنی که به آن مالیده شده است تا حد امکان جذب آن شود. آن را در جایی قرار دهید که در معرض حرارت یا نور مستقیم نباشد. در نهایت با دستمال روغن اضافه را از سطح ظرف چوبی پاک کنید.

ترمیم ظرف چوبی

ممکن است ظرف شما بعد از مدتی استفاده دچار شکستگی در لبه‌ها یا زبر شدن شود. در این صورت علاوه بر اینکه استفاده از ظرف و شستشوی آن سخت می‌شود میکروب‌ها هم راحت‌تر به داخل چوب نفوذ کرده و سلامتی را تهدید می‌کنند.

برای ترمیم کافیست با سمباده‌ای نه چندان زبر به آرامی روی قسمت‌های آسیب دیده ظرف بکشید. نگران آسیب دیدن ظرف خود نباشید ولی این کار را با ظرافت و دقت انجام دهید که سطح ظرف یکنواخت و صیقلی شود.

جمع بندی: روش اصولی نگهداری از ظروف چوبی

تا اینجا نکات اساسی مراقبت از ظروف چوبی را بررسی کردیم. بهترین روش برای انتخاب ظروف چوبی، استفاده از آنها برای سرو خوراکی‌های خشک است که به راحتی تمیزشان کنید. اگر نیاز به شستشو باشد، از آب گرم و صابون استفاده کنید و سپس آنها را خشک کنید و در معرض هوای آزاد قرار دهید. حتماً از سیم ظرفشویی یا ماشین ظرفشویی استفاده نکنید. امیدواریم این نکات مفید بوده و شما هم راهکارهای خود را برای نگهداری از ظروف چوبی با ما به اشتراک بگذارید.